Norge och den helige Olaf

Ryttarstaty av Olaf den helige, Stiklestad

St Olaf (995 –1030) var kung av Norge 1015 till 1028. Han blev helgonförklarad ett år efter sin död i slaget vid Stiklestad.  Sankt Olaf symboliseras av yxa i Norges vapen. Historiker idag stöder teorin att Olaf egentligen var en person som inte drog sig för att använda våld och brutalitet för att uppnå sina mål, vilket även gällde hans ambition att kristna Norge. Det var i och för sig inte ovanligt för tiden ifråga. Han har trots det i modern tid blivit en symbol för nationell självständighet.

Stiklestad

Norge och den helige Olaf är intimt förknippade. Vi var på väg till Trondhiem för att besöka Nidarosdomen. Det var därför en stor överraskning när vi körde igenom orten Stiklestad och fann en brun skylt som visade att något historiskt var att finna här. Vi svängde av förstås och kom till platsen där Olaf Haraldsson föll i slaget vid Stiklestad den 29 juli 1030. Det var inte vilken man som helst, utan den som, efter sin död, blev helgonförklarad som Olaf den helige. Denne helige man var inte så helig från början. I sina yngre år var han en framgångsrik viking och åkte på plundringståg bland annat i Mälaren, i Östersjön och runt Danmarks kuster. Han deltog i stridigheter om tronen i England, på engelsmännens sida, och där var han bl.a. med om att förstöra London Bridge. Så småningom hamnade han i Normandie och det var där han konverterade till kristendomen.  

Sticklestad kyrka står på platsen för slaget. 

År 1015 återvände han med några få, trogna män till Norge och tog makten från jarlarna Håkon Eriksson och Sven Håkonsson (jag vet, så många liknande namn att det är svårt att hålla isär dem). Året efter grundlade han staden Borg som faktiskt blev norsk huvudstad. Under hans tid som kung fortsatte han att kristna Norge, ibland med hårda nypor. Samtidigt fick han en halvbror, den välbekante Harald Hårdråde. 

Säg den glädje som varar. År 1028 drevs han ut ur Norge av danskarna, men återvände med svenskt stöd och kämpade om makten tills han stupade i slaget vid Stiklestad 1030. Hur blev han då helig? Jo, det visade sig att efter hans död skedde ett stort antal underverk.  Underverken skedde i närheten av den plats där hans lik gömdes efter slaget. Kort efter hans död byggdes domkyrkan i Trondheim, Nidarosdomen, där hans reliker förvarades. På 1100-talet fick han dessutom titeln Rex Perpetuus Norvegiae - Norges evige konung. Olaf blev Nordens första och mest populära helgon, och dyrkades även i Sverige, Finland och Baltikum. Det finns flera pilgrimsleder som bär hans namn. Bland annat en som går från Selånger vid Sundsvall, via Österund och Åre till Stiklestad och vidare till Trondheim. 

Det sägs att Olaf blev begravd i Nidarosdomen. När Hannes var på besök i våras (jag mer eller mindre tvingade honom att besöka katedralen, han tackade efteråt, var också imponerad) så bad jag honom ta reda på var graven finns. Han frågade då en av guiderna på plats var graven fanns. Det visade sig att danskarna, någon gång på 1500-talet (tror jag det var) hade tagit kroppen med sig och sedan dess är den försvunnen. Ett historiskt mysterium, så spännande.


Nidarosdomen

Nidarosdomen

Nidarosdomen är en imponerande byggnad. Redan exteriören ger ett imposant intryck och interiören är grandios. Det är Nordens näst största domkyrka, efter Uppsala domkyrka. Det är den viktigaste kyrkan i Norge och även kröningskyrka. Domen är byggd i gotisk stil, med en del romanska inslag. Här fanns tidigare ett kapell, men efter att Olaf Haraldsson, dvs Olaf den helige, fått sin grav där byggde man runt 1070 en större kyrka i sten. Efter Olafs helgonförklaring började många pilgrimer att färdas till kyrkan. Nidaros är det gamla namnet på Trondheim, och år 1152 upphöjdes det till ärkestift vars område sträckte sig ända bort mot Shetlands- och Färöarna. 

Idag är kyrkan Norges nationalhelgedom och kröningskyrka, även om det inte längre förekommer några kröningar. Den siste kungen som kröntes här var Håkon VII år 1906. Även om ceremonin avskaffats så har traditionen att välsigna Norges nya regent levt kvar. 

Som vanligt med gamla, magnifika byggnader så har kyrkan byggts ut och om ända in i våra dagar. De äldsta delarna är ca 850 år gamla. Högaltaret i barockstil (fantastiskt vackert), tillverkades 1743 av den jämtske skulptören Jonas Granberg. Av den ursprungliga stenkyrkan finns knappast något kvar. Kyrkan har dessutom härjats av brand flera gånger.  År 1869 påbörjades en stor restaurering som avslutades 1965, även om man formellt avslutade restaureringen 2001. 

Katedraler är alltid storartade byggnadsverk som, tack och lov, står kvar in i våra dagar. Är man i närheten ska man absolut besöka Trondheim och Nidarosdomen. Låt den helige Olaf leda dig runt i detta minnesmärke över hans liv och gärning. 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Åre med omgivningar

Besök vid sjön Åsnen och en tur till Danmark

Att besöka en konstnär och ett slott