Sjön Åsnen och en tur till Danmark

Efter Norgeresan, och några behandlingar av sjukgymnast, tog vi en kort tur till sjön Åsnen där vi stannade fem dagar över midsommar. Det var helt underbart. Varmt väder och trevlig camping. Nära till vattnet där vi badade varje dag. Nästan som det var i min barndom, när man cyklade ner till sjön för att bada. Nu för tiden blir det mest bad i havet. Det är naturligtvis jättefint, men det är en speciellt känsla att bada i en sjö med sötvatten. Vi hann också med ett besök på Råshult, Linnés barndomshem. Idag har det inte så mycket med Linné att göra, men det är en vacker omgivning. Vi åt en underbar ekologisk lunch.

© The Content Reader
Camping vid sjön Åsnen

© The Content Reader

Skilda intressen när vi är ute och paddlar. Martin fiskar och jag läser.

© The Content Reader

© The Content Reader

Väl hemma var det dags att packa om bilen, och den 28 juni ställde vi kosan mot Danmark. Planen var att köra runt Jylland, östra delen norrut och västra delen söderut. Vi startade norrut från Fyn. Södra delen tar vi senare. Underbart vackert med fina campingplatser. Mesta tiden, åtminstone på östra delen, tillbringade vi med vikingar, men det blir en separat post. 

Fredericia

En trevlig stad som ligger precis efter bron som tar dig från Fyn till Jylland. I närheten fanns från början ett befäst läger, Lyngs Odde, med en vall som skydd mot havet. Det var dock inte tillräckliga när svenske fältmarskalken Lennart Torstenson invaderade Jylland och bröt igenom vallarna (Torstensonska kriget 1643-45). Efter trettioåriga kriget insåg kung Christian IV att man behövde en stark fästning på Jylland och den byggdes i närheten på Frederiksodde. Det var hans son, Fredrik III som genomförde planerna och 1650 stod staden och befästningen färdig. Det var här som Karl X Gustav 1658 inledde det berömda tåget över isen vid Lilla Bält. 

© The Content Reader
Fästningsvallarna i Fredericia

Idag en fridfull stad, men vallarna runt staden finns kvar. Där kan man idag promenera och där fästningen en gång låg får man en bild av hur försvaret av staden gick till. En del kanoner är utplacerade och vallarna följer den gamla arkitekturen. 

Tollundmannen i Silkeborg

Några av de mest säregna arkeologiska upptäckterna är de lik man hittat i mossar. Den mest berömde är Tollundmannen. Liket påträffades vid en torvgrävning i en mosse vid Bjældskovdal på Jylland 1950. När kroppen först hittades trodde man att det var liket efter ett mord. Ganska snart stod det dock klart att det var något för arkeologerna. Mannen dödades genom hängning och snaran om halsen finns fortfarande kvar. Kroppen är, på grund av, ph-värdet i mossen, mycket välbevarat. Man tror att han blev 30-40 år gammal. Hans hår är kort och rödfärgat, troligen missfärgat av mossvattnet. En röntgen direkt efter att man tagit upp liket ur mossen, visar att alla inre organ är bevarade. Man kan därför se vad hans sista måltid bestod av, nämligen gröt eller välling. Sår på fötterna visar att han brukade gå barfota. Avrättningen skedde omkring 400 f.Kr. Kol-14-analysen satte tidpunkten till mellan 405 och 384 f.Kr. Tolv år tidigare hade man i samma mosse hittat en kvinna, den s.k. Ellingkvinnan, som också finns på muséet. 

© The Content Reader
Tollundmannen

Muséet är fint och informationsrikt uppbyggd kring dessa två händelser. Det är ganska otroligt att stå där och titta på de två liken, så gamla, men så välbevarade. Lite groteskt också kan jag tycka. Kanske bör de istället bli begravda och få komma till ro. 

Moesgaards museum i Aarhus 

Ett fantastiskt museum som bara måste besökas om man är i närheten. Vi åkte dit då de hade en vikingutställning, Rus - resor i österled. Mycket intressant och detaljerad om de vikingar som reste österut, ner mot Kiev för att slutligen nå Miklagård, dvs Konstantinopel. Flera etnologiska utställningar om livet efter döden och hur folk levde i förhistorisk tid. Där finns också Grauballe-mannen, ytterligare ett mosslik, och det som är bäst bevarat. 

Gammel Estrup Slott

Ett fantastiskt fint renässansslott med en intressant historia. Slottet kan spåras tillbaka till 1490, men utgrävningar har visat att det redan på 1300-talet fanns en byggnad här som hette Essendrup. Slottet med omgivande vallgrav byggdes av adelsmannen Lave Eskesen Brock (död 1503). Det var hans barnbarnsbarn, Eske Brock (1560-1625) som byggde om och moderniserade byggnaden. Eske Brock var nära vän till kung Christian IV och han arbetade även som minister i dennes regering. Familjen Brock skrev dagböcker och det är genom dessa som man vet hur en rik adelsman levde på den tiden. Från 1625 övergick slottet till den lika rika Skeel-familjen, som ägde det fram till 1926. Idag är det ägt av danska staten. 

© The Content Reader

© The Content Reader
Det fantastiska blå rummet, inrett
av dåvarande grevinnan

Det är fantastiskt att gå runt i slottet. Där visas byggnadens historia, adelns utveckling, liv och leverne. Rummen är inredda som de kan ha varit på den tiden. Ju högre våning ju närmare kommer du vår egen tid. Här finns också en utställning om tjänstefolket och deras liv. Skulle nog säga att det är ett av de trevligaste och intressantaste slottsutställningar vi har sett. 

En storartad park omsluter slottet och i de omgivande byggnaderna finns idag ett forskningscenter för trädgårdsodling, äppelplantering, en slags botanisk trädgård och för de med trötta fötter en restaurang som serverar danska smörrebröd. Vad mer kan man begära?

Kommentarer

  1. True, what more could you ask for? What a wonderful trip.

    SvaraRadera
    Svar
    1. It really was. Quite different trips. Åsnen very relaxing, swimming and reading. Denmark, full of history and wonderful places to visit.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Rovaniemi med besök på Arktikum och hos tomten

Venus i Willendorf och en gammal ruin