Mot Norge

Fredagen den 27 maj var vi då äntligen på väg till Norge. Förra året gjorde vi ju norra Sverige, Finland och Norge och i år tänker vi oss mellersta och södra delen av Norge.Vår första anhalt var dock Sannäs, utanför Tanumshede, där vi hälsade på Monica och Robin som vi inte sett på närmare tjugo år. Monica och jag jobbade tillsammans i Kairo i början av 90-talet. Det var så kul att träffas igen och prata gamla minnen. De bjöd på en fantastisk middag med färska havskräftor och räkor. Mums. 


Dagen efter, i lite gråmulet väder, fortsatte vi in i Norge, förbi Oslo och tog oss till Lillehammer. Vädret var inte det allra bästa, men regnet höll mer eller mindre upp. Vi hittade en fin camping precis vid vattnet. Martin tog sig upp i byn redan första kvällen för att titta på Liverpool - Real Madrid, jag stannade i bilen och tittade där. Så praktiskt med allt medialt nu för tiden.

Dag två tog vi en rundtur i Lillehammer. Mycket fin liten stad, där mycket av gammal träbebyggelse finns kvar. Dessutom har nybyggen inkorporerats i stadsbilden på ett fantastiskt sätt. Mycket fina, nyare byggnader också. Ett av målen var Sigrid Undsets hem, Bjerkebaek. Efter att ha flyttat runt mycket under sina tidigare år, fann hon lugn och ro här.  Hon var gift med målaren Anders Castus Svarstad, men de skilde sig några år senare, och hon bodde här ensam med sina tre barn.  Mest känd är hon för trilogin om Kristin Lavransdotter för vilken hon fick Nobelpriset i litteratur 1928. Under de oroliga krigsåren flydde hon dramatiskt till USA. 

Sigrid Undsets hus i Lillehammer


Telefonen där Sigrid Undset fick 
samtalet från Svenska akademien

Sigrid Undsets vackra arbetsrum

Efter en så lång promenad var det dags för middag. På vad slags restaurang äter man om man är i Lillehammer? Jo, på en österrikisk förstås. Det blev min favorit Kas'spätsle och en god norsk bakelse som dessert. Mätta och belåtna promenerade vi sakta tillbaka till husvagnen. 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Åre med omgivningar

Besök vid sjön Åsnen och en tur till Danmark

Att besöka en konstnär och ett slott