Sövde med omgivningar
Innan vi påbörjar vår lite längre resa till Norge gjorde vi några kortare strandhugg i Skåne. I boken Gåtfulla Skåne, En guide til mytomspunna platser av Caroline Alesmark & Polgara Järnfelt, läste jag om en vacker kyrkogård i Sövde. I närliggande naturreservatet ligger Vitabäckskällan, där ett bondeuppror ägde rum i slutet av 1100-talet. Lät som en fin utflykt och det var det verkligen. Sövde är en by som klippt och skuren ur en saga. Ligger fint vid Sövdesjön där kyrkan tronar på höjden och strax nedanför, på en halvö i sjön, ligger en ovanligt vacker kyrkogård. Väl värd ett besök och en behaglig promenad.
När man ser den fina, lugna och välmående byn idag är det svårt att föreställa sig att här har våldsamma händelser utspelat sig. Byn som idag ligger på landet var en gång i tiden en mer central plats. Här härskade Absalon, ärkebiskop av Lund. Han föddes omkring 1128 på sydvästra Själland där han uppfostrades med sina syskon. För att förkovra sig åkte han till Paris i mitten av 1140-talet. Ungefär tio år senare kom han tillbaka till Danmark, där han ett par år senare blev utsedd till biskop i Roskilde. Han blev en dominerande person på Själland under de kommande åren, i nära kontakt med kungen, tillika hans fosterbror, Valdemar den store.
Men nu över till Skåne. Man ville att Absalon skulle bli ärkebiskop i Lund. Han var dock inte villig att lämna ifrån sig makten i Roskilde. Genom diverse politiska manövrer, lyckades han dock bli vald till ärkebiskop i Lund samtidigt som han behöll sin ställning i Roskilde. Är man van vid makt så är man. Svårt att ge bort någonting.
Där kyrkogården idag ligger anlade Absalon ärkebiskopsborgen Sigosta. Då var vattennivån högre och borgen ståtade på en ö. Få utgrävningar av platsen har gjorts och man vet inte speciellt mycket om den. Saxo Grammaticus (1150-1220) var en dansk historiker och teolog, tillika sekreterare till Absalon, och i sitt stora verk över danskarna, Gesto Danorum, nämner han händelserna i Sövde 1180-1182.
Det rådde lite av upprorsstämning i Skåne vid den här tiden på grund av införandet av nya skatter. Motsättningar uppstod mellan själländska ombudsmän, Absalon och skånska bönder. Absalon försökte lösa konflikten genom förhandlingar i Lund, men det ledde bara till att frågan sköts vidare till tre regionala ting. Ett av tingen skedde vid Vitakälla i Fyledalen och dit skickade ärkebiskopen ombud, medan han själv blev kvar på Sigosta. Förhandlingarna gick helt fel och det slutade med att bönderna tågade mot Sigosta och attackerade borgen. Absalon och hans följe fick fly till Lund. Kort därefter plundrades och brändes borgen ner. Något senare gjordes reparationsarbeten, men idag finns inget synligt tecken på borgen.
Kyrkan som tronar på höjden över dagens kyrkogård härstammar från 1100-talet. Troligen stod tidigare en träkyrka här. På 1400-talet byggdes kyrkan ut med trappgaveltorn och vapenhus, det fick nytt kor och ny absid, samt en del andra förändringar. Runt 1590 byggdes slottet Sövdeborg i närheten. Det lär dock ha funnits byggnader på platsen tidigare. Slottsägaren hade patronatsrätt för kyrkan tills det avskaffades 1922. Det är kanske därför den är så fint dekorerad. År 1634 uppfördes ett gravkor där ätterna Lange, Thott och Piper, några av ägarna till Sövdeborg, hade kungligt privilegium att begrava sina döda.
Det är en väldigt vacker kyrka, med en fantastisk altartavla i trä. Den snidades 1640 i renässansstil av en okänd konstnär. Predikstolen, samtida med altaret, är också ett mästerverk. Dopfunten är från senare delen av 1100-talet och huggen i sandsten. Kyrkan har varit dekorerad med kalkmålningar från tidig medeltid. Tyvärr inte synliga idag.
En tur till Sövde är med andra ord inte bortkastad. Här finns också en modern amfiteater som på sommaren har en del uppträden. Den lilla stranden mitt i byn är pittoresk, med en husbåt innehållande en sauna för uthyrning och grillplatser runt om.
Några sista ord om Absalom. Han har levandegjorts i Sven Aggessons och Saxos krönikor. Absalom anses som en av den danska medeltidens största gestalter. Hans livsgärning är sålunda större än ett uppror i Skåne. Han strävade mot ett mål, både politiskt och kyrkligt; att hävda och förkovra det danska riket och den danska kulturen.
Vi gjorde ett försök att besöka Vitabäckskällan. Den ligger i ett naturreservat och det är inte tillåtet att besöka området mellan februari och augusti. Vi får försöka övrig tid på året. Ser väldigt vacker ut och ett besök till källan i vinter är säkert en helt annan upplevelse.
Kommentarer
Skicka en kommentar