Hjemmeluft och hällristningar

9-10 juli, 2021

Utanför Alta ligger Hjemmeluft där man 1973 hittade de första hällristningarna, de flesta av privatpersoner. Sedan dess har man hittat ca 6 000 och området är sedan 1985 upptagna på UNESCO's Heritage list. Det var en spännande tur vi fick göra genom naturen. Träpallar är utlagda längs hela leden och gör det lätt att ta sig fram, samtidigt som man gör minst skada på naturen.




De äldsta ristningar har daterats till ca 4 200 f.Kr och man tror att området beboddes och användes fram till de första århundradena. Ristningarna skapades av jägare-samlarefolk och de påvisar människornas trosföreställningar och ritualer. Man vet inte om det var myter eller historier som avbildades. I alla fall berättar de om omgivningar, naturresurser och hur folk levde. Djurlivet är rikt avbildat även om säkert inte alla djur finns med. Här kan man finna bl.a. ren, älg, björn, hund/varg, räv, hare, gäss, änder, svanar, hälleflundra, lax och val. Här visas också människor, deras redskap och båtar. Man ser hur de går på jakt och hur de fångar djur och vilka djur de fångar. Här finns även nöjesliv som hur man dansade och ritualer för de högre makterna. 



Hällristningarna gjordes nära havet på klippor i strandzonen. Efterhand som landet steg gjorde man nya ristningar närmare vattnet. Därför är de äldsta fälten högst upp och en bra bit från dagens strandlinje. Det kändes magiskt att gå omkring och titta på dem, samtidigt som man kunde läsa om historikernas tolkning av bilderna. 

Därifrån bar det av mot Tromsö. Vi följde i vanlig ordning fjordarna tills vi kom till en lite plats som heter Oldeldalen och där det finns en färja över till halvön Lyngen. Det tog bara en halvtimme med färjan och vi fortsatte över till andra kusten och stannade i Svensby där färjan går mot Tromsö. Vi tog in på en trevlig camping med havsutsikt ett par dagar för att organisera oss, vila upp och tvätta lite kläder. Martin kunde ta fram fiskspöet igen, och jag kunde sätta mig vid datorn. Tack och lov blev det ingen fisk. 


Kommentarer

  1. Wow, fantastic. You make so many great discoveries.

    SvaraRadera
  2. That is the beauty of going around. You always find a brown sign highlighting cultural or natural things in the vicinity. This was a very pleasant surprise. Maybe because the surroundings were so stunning as well.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oh yes, those brown signs. I love them. I think I saw them on the motorway in France first - years and years and years ... ago - and then they started doing them everywhere. Such a great idea to tell you what is in the area.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Att besöka en konstnär och ett slott

Mora och Zorn

Ett besök i Einsiedeln