Camp Ponta vid Orebic och ön Korčula

26-28 september 

Efter alla utflykter och transporter parkerade vi oss nu på Camp Ponta vid Orebic. Den ligger på en höjd vid havet och består inte bara av en camping utan också av ett hotell och glampingtält. Stentrappor leder ner till stranden och en jättebra restaurang, insprängd bland klipporna. Allt väldigt naturnära. Där tillbringade vi några dagar med bad och god mat. Dessutom ligger det ett vrak en bit ut från stranden. Det är ca 700 meter ut, så en bit att simma fram och tillbaka. En båt från andra världskriget, så inte något gammalt historiskt träskepp. Intressant i alla fall. 



Vi passade på att tvätta, städa och se till att allt är i ordning i bilen. Sköna lata dagar. En dag gick vi över gatan till en vingård med butik. Det är samma ägare som till campinganläggningen. Vi provade några riktigt fina viner och köpte med oss ett par kartonger; en sekt och ett rödvin som är utsökt.

Martin börjar visst bli
lite desperat här

Vi lämnade campingen och körde till den lilla hamnstaden Orebic för att ta färjan över till Korčula. Syftet med resan var att besöka Marco Polo-muséet. Marco Polo är väl bekant för de flesta. Det sägs att han föddes i huset, som idag är museum, men därom tvistar de lärde. Det tvistas även om att han överhuvudtaget föddes på ön. Officiella data nämner att han föddes i Venedig 1254. Behöver i och för sig inte utesluta att han föddes på Korčula då den tillhörde stadsstaten vid tiden ifråga. Jag hittade en intressant artikel i tidskriften Science direct: The curious case of Marco Polo from Korčula: An example of invented tradition av Olga Orlic. Artikeln diskuterar fenomenet där myndigheter i syfte att locka till sig turister, tar till kända historiska personer eller händelser för att hjälpa till att sälja platsen. Det enda man egentligen vet är:

Muséet inklusive elledningar
(fanns inte på Marco Polos tid)

"In the case of Korčulan claims to Marco Polo’s origin, it should be noted that historians have only verified one fact connecting Marco Polo to Korčula island, namely, that he was captured near the island during a naval battle between Venetian and Genoese naval forces (Foretić, 1940: 70) and was imprisoned on the island for several days before being transferred to the Genoese prison where he dictated the book that made him famous (Gjivoje, 1969: 47–48)."

Hur det nu än är med de historiska faktahändelserna så är det en vacker plats att besöka. Museet har en utställning om Marco Polos liv och gärning, där olika scener ur hans liv visas upp. Det var i alla fall intressant att få en snabbgenomgång av hans resor i östern.


Efter muséet fortsatte vi in i den gamla staden, omgärdad av en ringmur med torn. Mycket vacker, som alla gamla städer här i Kroatien. Vi spatserade runt i värmen i trånga gränder. Halva staden är omgärdad av vatten och där har restaurangerna placerat sig. Vi åt en lätt lunch vilket vi ångrade. Maten var erbarmlig, men det var så vackert att sitta vid borden och titta ut över bukten. 








Vi tog färjan över till Orebic för att fortsätta över till andra sidan. Det ser ut att vara en ö, men är en avlång halvö. Nästa camping, Vrida, låg i närheten av staden Trpanj där det går en båt över till fastlandet, vilket var vårt nästa mål. Vi stannade några dagar på denna enkla naturcamping med nära till vatten och bad. En kväll gick vi in till byn för att äta middag. Vi åt en fantastisk middag på en enkel restaurang vid hamnen. Nog den bästa middagen vi åt i Kroatien. Färsk tonfisk stod på menyn och vi började med ceviche och carpaccio för att fortsätta med grillad tonfisk. Mums!

Fin strand vid campingen

Lata dagar i hängmattan

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Att besöka en konstnär och ett slott

Mora och Zorn

Ett besök i Einsiedeln