Ett besök på Frederiksborgs slott

Eftersom det var så fint väder i söndags (21 nov) fick vi för oss att göra en utflykt. Vid besöket på utställningen på Torups slott såg vi fantastiska fotografier av Ralf Turander, tagna på Frederiksborgs slott i Danmark. Inspirerade av dessa bilder tog vi bilen och styrde mot Danmark. Det tar inte mer än ca en timme att ta sig till slottet. 

Det ligger vackert vid en sjö. Kung Fredrik II köpte slottet 1560 av Herluf Trolle och igångsatte en utbyggnad av det herrehus som stod där. Slottet och andra byggnader ligger på tre holmar i sjön.  

Efter en omfattande brand 1859 återuppbyggdes slottet med hjälp av gamla planer och målningar. Ombyggnaden kunde göras tack vare allmänhetens stöd och bryggaren J.C. Jacobsen. Efter renoveringen öppnades slottet för allmänheten som Danmarks Nationalhistoriska Museum 1882. Idag innehåller slottet den största samlingen av porträttmålningar i Danmark. Det verkar som om större delen av slottet är  öppet för besökare och man kan njuta av de fina rummen som ingår i turen. Det känns som om man kunde bo här. 

Det vackra Kapellet

Slottskyrkan, liksom många av rummen har överdådiga dekorationer, i barockstil tror jag. Den fungerar också som riddarkapell och väggarna är fyllda av enorma mängder sköldar på väggarna. Även svenska kungahuset är representerat här. 

Fredrik II var intresserad av hjortjakt och använde slottet som jaktstuga. Där finns också ett angränsande badhus, som ser ut som en mindre variant av ett slott. Det var det första danska slott som byggdes i inlandet. Tidigare hade slotten, av naturliga skäl, legat vid kusten eller nära hamnar. Havet var på den tiden det bästa transportmedlet. Det var också det första slottet som byggdes i rent rekreationssyfte. 

Slottet ligger i Hillerød och genast började man förbättra vägarna till och från Köpenhamn. Från början var de enkom till för kungen. Kongevej förbinder Frederiksborg med Köpenhamn och färdigställdes 1588. Den 13 mars 1590 besöktes slottet av James VI av Skottland som var gift med prinsessan Anne av Danmark. 

Frederiks son Kristian (sedermera den IV) föddes på slottet och var mycket fäst vid det. När han fick regeringsmakten rev han huvudbyggnaden och byggde om slottet i flamländsk och holländsk renässansstil. Huvudbyggnaden med sina tre flyglar stod färdig omkring 1610, men arbetet med kapellet fortsatte fram till 1618. Efter Kristian IV:s död 1648 användes slottet främst för ceremoniella tillställningar. I kapellet skedde kröningarna och störningarna av alla danska monarker från 1671 till 1840, förutom Kristian VII.

Under Andra nordiska kriget, 1659, intogs slottet av svenskarna som tog med de flesta av konstverken som krigsskadestånd. Under denna tid använde drottning Hedvig Eleonora av Holstein-Gottorp, gift med Karl X Gustav, slottet och jagade i skogen. I juli 1720 undertecknades Frederiksborgsfördraget i slottet, vilket avslutade det Stora nordiska kriget som pågått sedan 1700.

Mycket historia finns att läsa om slottet, här är bara en bråkdel. Samlingarna är utsökta och är ordnade från äldsta till modernaste, vilket gör att man ser utvecklingen inom konsten. Mycket dekorationer, fantastiska golv och tak dessutom 'kryddade' med fantastiska målningar. Väl värt ett besök. Efteråt tog vi en tur i parken där man har den bästa utsikten över slottet. 


 







Kommentarer

  1. How beautiful. I love your pictures. I have a good (reading) friend who lives in Hillerød and who works there some hours a week, so I get updates of the castle often. Glad you enjoyed it.

    SvaraRadera
  2. And we've been there a couple of years ago. Really a beautiful castle.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Att besöka en konstnär och ett slott

Mora och Zorn

Ett besök i Einsiedeln