Jaktbal på Torups slott

Jag sticker emellan med en up-to-date post. Det är fortfarande ca tre veckor kvar från vår resa och vi är nu tillbaka i Sverige. Idag har vi, ännu en gång, besökt Torups slott. Det är ett underbart slott i Bara, ca 20-30 min från Malmö. Där finns fina skogar att vandra i, samtidigt som man kan besöka slottet och dess fina park. De har ofta mycket intressanta utställningar och slottets historia är också mycket intressant.

Nu har man bjudit in till Jaktbal på slottet. Det betyder att man visar upp balklänningar från olika epoker och decennier. Många av klänningarna tillhör kungligheter och adelskvinnor, men det visas även en del som tillhör 'folket'.  Klänningarna är utställda i de fantastiska rummen på andra våningen. En vackert tryckt broschyr ger information om vem klänningarna tillhör. De är alla inlånade. 


Det absolut vackraste rummet i slottet är matsalen. Där har man dukat upp till viltmiddag under överinseende av de fantastiska porträtten av Karl X Gustaf och Karl XI. Med sina fantastiska lädertapeter, som är uppsatta som en tavla, gör det matsalen till en av de vackraste jag sett. En guide berättade att de gulaktiga löven på träden (som är avbildade på lädertapeterna) är målade med saffran. Därav den lysande färgen. Jag har aldrig tidigare hört att man målat med saffran. Guld brukar vara det vanligaste. Måste kolla upp detta. Är det någon som vet mer om detta så hör av er. 

Förutom denna utställning pågår även en utställning av fotografen Ralf Turander. Tydligen välkänd, vunnit många priser, men har undgått mitt vaksamma öga. Helt otroliga fotografier. De är av två slag; gamla vapen, även sådana från bronsåldern, samt fotografier från Fredriksborgs slott i Danmark. Helt otroliga bilder. Måste kolla upp honom också.


Efter föreställningen tog vi en tur i parken. Vidare besökte vi den fina affären Terracotta som ligger i stallarna på andra sidan gatan från slottet. Vi hade sådan tur att det är sista helgen de är öppna och allt gick för 50%. Köpte en fin adventsljusstake, lite modern i sin tappning. 

En härlig utflykt så här i trista november. Man behöver något som piggar upp en. Vad kan vara bättre än ett besök på slottet?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Att besöka en konstnär och ett slott

Mora och Zorn

Ett besök i Einsiedeln