Allt av Strindberg

Image from Wikipedia
(Image from Wikipedia)
Jag läser på SVT nyheter att hela August Strindbergs produktion, inklusive 9000 brev samt "Den ockulta dagboken" nu finns digitalt på Litteraturbanken.se. För den som vill ha fysiska böcker kan man finna dessa i den så kallade Nationalupplagan. Litteraturbanken är en gratis webbtjänst och man hittar många svenska klassiker här. Upptäck och njut. 

SVT skriver:

"”Saknar motstycke i svensk historia”

Nationalupplagans första volym publicerades 1981 och sedan dess har flera generationer Strindbergexperter arbetat med utgivningen som ”saknar motstycke i modern svensk historia” enligt ett pressmeddelande från Litteraturbanken. 

Delar av författarskapet har också varit en utmaning att publicera digitalt.

”Det går knappast att tänka den svenska litteraturen utan Strindberg. Han och Selma Lagerlöf är portalgestalter i ett centralt skede: genom deras ord strömmar erfarenheter, insikter och känslor som speglar vårt gemensamma kulturarv – och ifrågasätter det. Det är en glädje att få förvalta och förmedla” säger Mats Malm, Litteraturbankens föreståndare och ständig sekreterare i Svenska Akademien, i pressmeddelandet."

August Strindberg är en författare man tror att man läst, mest för att man sett så många filmatiseringar av hans böcker. När jag funderar på vad jag verkligen läst av Strindberg kommer jag fram till: Hemsöborna, Röda rummet, Ett drömspel och En dåres försvarstal. Finns alltså ytterligare ett antal romaner och dramer att njuta av. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Att besöka en konstnär och ett slott

Mora och Zorn

Ett besök i Einsiedeln