Åre med omgivningar

 22-23 juli, 2021

Vi fortsätter vår resa söderut och tar oss till Åre. En sakta tur genom byn, vidare genom Duved för ett besök vid Tännforsen. Det är Sveriges största vattenfall med en fallhöjd på 37 meter, där 26 meter är lodrät fallhöjd. Det är 60 meter brett så det är mäktigt. Man kan följa en stig genom skogen som omgärdar det och se det från olika håll. 

På vägen till fallet hade vi sett en brun skylt. Brukar indikera intressanta historiska händelser och det var det verkligen. Här ligger ett Monument över Karolinernas ödesdigra återtåg från Norge 1719, även kallat katastrofen på Öjfjället.  Efter Karl XII:s död blev svenska trupper i Norge beordrade att ta sig tillbaka till Sverige. På nyåret 1719 drog de sig tillbaka över Tydalsfjällen i Tröndelag där 4 273 av de ca 6 000 karolinerna i den norra armén frös ihjäl. 




Monumentet som ståtar på en kulle med utsikt åt alla håll byggdes på initiativ av Major J.G. Björlin och Major G. Leksell. Konstnären var arkitekten Ferdinand Boberg och monumentet invigdes den 6 september 1892. En dyster del av svensk historia. 

Det var dags att söka en plats för natten. Vi hittade en trevlig camping vid Ristafallet. Ytterligare ett vattenfall med mäktiga vattenmassor. Det var skönt att somna till det ljudet.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Att besöka en konstnär och ett slott

Mora och Zorn

Ett besök i Einsiedeln