Åter i Sverige - mot Stora Sjöfallet och Sarek

 16-21 juli, 2021


Stora Sjöfallet

Färden ställs nu till Stora Sjöfallet och Sarek. Vi stannade till för ett besök på Naturum för att kolla in vad som bjuds i området. Martin ville höra sig för om fisket förstås och vilka vandringsleder som finns. Det blev sen eftermiddag innan vi åkte därifrån och fortsatte förbi campingplatsen som inte såg så rolig ut. Vi plockade upp tre ungdomar som skulle fortsätta Kungsleden. Bussen hade ställts in och det var en bra bit att gå. De var glada att få skjuts till ledens början. Oss passade det bra för vi kunde övernatta på parkeringsplatsen där. Det fanns till och med ett litet utedass som var väldigt fräscht. 

Pittoreskt utedass

Vi lagade makaroner med kyckling, grädde och porchini/tryffelsås. Inte alls dumt. Natten blev fortsatt blåsig.  

Dagen efter körde vi till Stora Sjöfallet och tog promenaden 1,5 km ut till fallen. Det var fint anlagt med trägångar fast i slutet fick man klättra lite på klipporna. Vattenfall är alltid mäktiga även om de inte är så stora. 



Vi åkte ytterligare en bit bort till andra sjöar/dammar där Martin tänkte fiska. Jag kopplade av under tiden. Tyvärr är det så blåsigt så det är svårt att sitta ute. Martin fick så småningom två rödingar som avåts dagen efter.

Jaureskoska

Fortsatte ut från parken, tog ett stopp vid Naturum för frukost/lunch och hittade sedan en annan liten vik vid Jaureskoska där Martin också kunde fiska. Det var otroligt vackert så vi började med en promenad i skogen. Martin gick och fiskade och jag kopplade av med en bok. Så småningom blev det en gädda. Det tar ingen ände på fiskätandet. 

Moddus nationalpark 

Dagen efter lämnade vi området och tog oss till nästa nationalpark, Moddus. Den är mer flack och man går i skogen. Otroligt vacker. Vi övernattade på parkeringsplatsen och nästa morgon satte vi iväg för att utforska skogen och ta oss till Moddusfallet. Det såg man från ovan, mittemot fallet. Det var 14 km fram och tillbaka och det tog hårt på mina stackars fötter. De är inte gjorda för längre turer, bara att konstatera.

Vi fortsatte söderut och körde mest hela dagen. Förbi Arvidsjaur och Vilhelmina, åt lunch på Wilderness Life. Ägs av en schweiziska. Det är många schweizare som driver campingplatser i norra Sverige. Vi övernattade vid Ångermanälven, Moseleforsens camping. Drivs också av schweizare. 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Att besöka en konstnär och ett slott

Mora och Zorn

Ett besök i Einsiedeln