Mårbacka

25 juli, 2021

Ingen rast och ingen ro för de rastlösa. Dags för nästa kulturbesök, nämligen Mårbacka. Är man i närheten så måste man naturligtvis besöket hemmet där en av våra mest kända och älskade författare har bott. Jag hade försökt att boka in en visning on-line. Det var någon vajsing med deras hemsida så helt plötsligt hade jag fem bokningar för en person på fem olika tider. Skickade en mail och när vi närmade oss Mårbacka dagen efter så hörde de av sig. Tydligen ett nytt biljettbokningsprogram som inte fungerade som det skulle. Jag var orolig att det skulle vara fullbokat, men vi hade sådan tur att vi fick en guidad visning på engelska kl 11.30. 



Vi började sålunda med en promenad i den vackra parken. Selma var mycket trädgårdsintresserad och byggde upp trädgården till att innehålla inte bara blommor utan också frukt, bär och grönsaker. Överallt har man en underbar utsikt över det omgivande landskapet. Vi väntade under klängväxter på terassen som löper över hela framsidan. 

Liksom Zorn hade Selma byggt sitt hus runt sitt barndomshem. Hon behövde dock inte flytta på det. Hennes far gjorde konkurs när hon var i de övre tonåren och de fick sälja det älskade hemmet. Många år senare, när hon gjort sig ett namn som författare, köpte hon tillbaka gården och byggde ut den. Det märks att det är ett hus som någon har älskat. Underbara, fint inredda rum. Selma lyckades till och med köpa tillbaka en del möbler som stått i barndomshemmet. Den stora salongen är ett underbart, ljust rum med vacker inredning. Där vill man bara stanna. Matsalen är dekorerad mer eller mindre som den var när Selma växte upp. 

Köket var hon väldigt stolt över. Konstigt kanske, för hon lagade nästan aldrig mat själv. På Mårbacka hade hon personal som hjälpte till. Men hon hade i alla fall en ny AGA spis som hon var så stolt över att gästerna ibland fick gå genom köket in i matsalen. Till saken hör att Selma och Wilhelm Peterson-Berger hade de två första AGA-spisar som levererats i Sverige. Även P-B var så stolt över sin (han lagade heller inte mat utan hade en betjänt) att han brukade visa upp den för gästerna. 

På övervåningen (som ej fanns i barndomshemmet) finns sovrummen, salongen och biblioteket, tillika författarlya. Det är ljust och härligt. Där kan man beskåda Nobelmedaljen, hennes böcker och andra honorära utmärkelser. 

Efter besöket blev det en tur till museishoppen som var inredd i en gammal lanthandel hon höll sig med. Där fanns flera böcker om hennes liv. En annan som är boknörd brukar alltid köpa någon. Men, så såg jag att jag faktiskt hade en av biografierna; 'jag vill sätta världen i rörelse' av Anna-Karin Palm. Blir kul att läsa nu när jag besökt Selma Lagerlöfs hem.

Vi avslutade med en lunch under de stora träden vid dammen. Nästa anhalt är Vadstena där vi bokat bord på, vad vi hoppas, en trevlig restaurang. Martin har nämligen födelsedag idag. Vi anlände en timme innan och lyckades på en ställplats precis vid sjön, men toaletter i slottet. Det ni, inte varje dag man har en slottstoalett att gå till.

"Bakgatan" som restaurangen heter, låg också på Bakgatan. Vi fick ett bord på innergården. Utsökt mat, ett glas champagne och en flaska vin till en trerättersmiddag. Lite fick vi väl gå av oss eftersom vid tog en spatsertur utmed sjön och de fina smågatorna i Vadstena. En underbar kväll. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Att besöka en konstnär och ett slott

Mora och Zorn

Ett besök i Einsiedeln