En känsla för snö

Idag såg det ut så här på morgonen. Vet inte om ni kan se ordentligt men stora flingor faller sakta ner.

Efter en vårlik tid är nu vintern tillbaka. Minusgrader under nätterna och plusgrader på dagarna. Det gör att snön inte riktigt vill ligga kvar här i staden. Nu har vi njutit av sol och vår och då känns det lite tungt att vara tillbaka i vintern. Det lär ska snöa en vecka till så det är bara att förbereda sig.

Vad tänker jag på när det gäller snö? Naturligtvis på barndomens stränga vintrar i de djupa skogarna i Småland. Frågan om det ska bli snö eller inte i år fanns inte. Det var alltid snö. Man roade sig med att åka skidor och skridskor och att gå och titta på ishockey. Det fanns ingen ishall i Virserum, rinken låg utomhus vid idrottsplatsen. Kommer ihåg en kväll när jag gick ner för att titta på en match. Det var minus 20 grader, snön knarrade under stövlarna och rök kom ur munnen. I pausen fick man värma sig med varm apelsinsaft. Det var bland den godaste jag druckit på den tiden. Kan fortfarande minnas smaken och det härliga i att dricka en varm dryck. Det var innan man blev kaffeberoende.

När jag tänker på snö tänker jag onekligen på Peter Hoegs spännande bok Fröken Smillas känsla för snö. 

"Smilla tycker bättre om snö och is än om kärleken. Hon har lättare att intressera sig för matematik än för att tycka om sina medmänniskor. Då grannpojken Esajas hittas död får hennes kunskaper om snö henne att bli misstänksam. Tillsammans med en granne börjar hon rota i händelsen."

En bok att rekommendera för dig som inte läst den. Den har filmatiserats med Julia Ormond och fantastiske Gabriel Byrne. Filmen är något lättare att förstå än boken, som då och då är lite komplicerad i intrigen. 

En av mina favoritförfattare i kategorin spänning är tyska Nele Neuhaus och en av hennes böcker heter Snövit ska dö  (mina recensioner under länkarna). Bad Wolf är en annan av hennes böcker. Svåra att lägga ifrån sig. 

Det blev en promenad framåt eftermiddagen i alla fall. Runt floden Inn som rinner genom Innsbruck. Så vackert att promenera på bägge sidorna av floden, genom staden och de vackra gamla husen. De alltid närvarande bergen i bakgrunden. Förhoppningsvis ger den friska alpluften en god natts sömn. 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Att besöka en konstnär och ett slott

Mora och Zorn

Ett besök i Einsiedeln