Ön Hvar

20-22 september 2021

Vi började dagen i staden Hvar. Underbart vacker stad med samma kännetecken som vi sett i tidigare städer; belägen vid havet, gator med vita, slitna stenar och trånga gränder. Men vi började på höjden utanför staden där fästningen ligger. Här fanns en bosättning redan 500 f.Kr. På 600-talet byggde byzantierna ett citadell här och venetianarna började bygga den nuvarande fästningen 1278. I mitten av 1500-talet förstärktes den och räddade därmed livet på Hvars befolkning som tog skydd här när turkarna invaderade. 1800-talets renovation gjordes av österrikarna. 

Man har en magnifik utsikt över staden och havet härifrån. 


Vi gick en tur runt fästningen, vilken också ståtar med en fängelsehåla. Helst skulle man ju inte vilja bli instängd där.  


Fängelsehålan!


Efter rundturen slog vi oss ner på det trevliga kaféet och intog vår frukost; cappuccino och croissanter. Stärkta drog vi oss ner till själva staden. 



Som vanligt i området så börjar historien med grekisk kolonisation under 300-talet f.Kr. 219 f.Kr. tog romarna över. Efter romerska rikets fall kom ön under det bysantinska riket. Sedan erövrades området av olika stammar och riken för att sedan hamna i Venedigs händer igen. Ön var ganska välmående och levde av fiske, vin och rosmarin-, lavendel- och olivodlingar. För Kroatien är ön viktig då det var ett centrum för kroatisk litteratur under renässansen. Kyrkorna innehåller många viktiga målningar och konstverk av kända venetianska konstnärer. Säg det lugn som varar. När Venedig förr 1797 tog Habsburgmonarkin över. Det varade dock bara till 1806 då Napoleon var i krokarna, men redan 1812 togs ön över av brittiska flottan. Efter Wienfördraget 1815 kom området ånyo i österrikarnas händer. Modern tid såg flera ockupationer ända tills Kroatien blev självständigt 1991. 

Martin på kajen. I sitt esse med 
alla segelbåtar.


En sådan skylt har vi aldrig 
sett tidigare!

Underbart att gå omkring i de små gränderna, eller utmed kajen där lyxiga segelbåtar ligger för ankar. Vi upptäckte till och med ett par svenska grupper som chartrat båtar. Vi tog en cocktail (nyttig sådan) på Carpe Diem bar och restaurang med utsikt över havet. 

Besökte en gammal teater/opera som smakfullt renoverats, drog oss uppför berget genom små gränder och ner på andra sidan. En av de vackraste städerna vi besökt. En härlig atmosfär så här en solig septemberdag. 

Teater då det begav sig. Sätena 
ser inte alltför bekväma ut.

Porten in till gamla stan

På ön finns många gamla, pittoreska städer att besöka. Vi nöjde oss med Vrboska där vi tog en liten promenad utmed kajen för att sedan njuta av en god lunch. Cevapcici för mig förstås och grillad bläckfisk för Martin förstås. 

Strandpromenad vid vår camping

Martin hade kollat upp en camping på västra sidan av ön. Den är mer otillgänglig och man kan endast komma dit via en tunnel med en takhöjd av högst 2,7 meter. Ingen fara för oss. Det var en av de mer otäcka tunnlar jag åkt igenom. Var uthuggen ur berget utan de vanliga rund, avslipade väggarna. På västsidan har man fri utsikt över havet. Vi hittade en naturcamping, Paklina, belägen nära havet. Där var lite annorlunda människor. Kändes som om man var tillbaka i hippievärlden på 60-talet. Vi njöt dock av platsen och stannade några nätter för att bada och koppla av.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Att besöka en konstnär och ett slott

Mora och Zorn

Ett besök i Einsiedeln