Trogir och camping Rozac

16-19 september 2021

Vi körde vidare mot Trogir. Vi hittade en underbar camping Rozac, strax utanför staden. Vi fick en plats precis vid vattnet, så bara att gå ur bilen och ner i vattnet när man ville bada. Så varmt och skönt, men ändå uppfriskande. Lugnt och härligt. Nära till restauranger och promenadstråk utmed havet. Här stannade vi och kopplade av några dagar.


En dag tog vi en vattentaxi in till staden Trogir, byggd i venetiansk stil och så vacker. 

Det sägs att staden, Tragurion, grundades på 300-talet av grekiska kolonister från den närliggande ön Vis. Den utvecklades till en stor hamn fram till romartiden. Som vanligt i dessa trakter är historien omvälvande. Från 800-talet fanns här kroatiska härskare och det bysantinska riket. År 1000 var det Venedigs tur att ta över och staden blomstrade i och med ökade kulturella och ekonomiska förbindelser.

View from the sea, arriving by water taxi


Harbour walk

Trogir erövrades 1123 av saracenerna, men återhämtade sig och fick uppleva ekonomiskt välstånd under 11-1200-talen, då staden också erhöll viss autonomi från Venedig. Kung Béla IV av Ungern sökte sin tillflykt till staden 1242 när han flydde från mongolerna. I början av 1400-talet hade Venedig till slut tillskansat sig makten i området och deras styre varade i nästan fyra hundra år. När Venedig föll 1797 blev Trogir en del av det habsburgska riket och de härskade över staden fram till 1918 (bortsett från Napoleons temporära styre mellan 1806-14). 

Även i modern tid har staden/området sett stora förändringar. Efter första världskriget tillhörde det kungariket Jugoslavien. Under andra världskriget annekterades Trogir av Italien 1941-43. En kort tid var den del av den oberoende staten Kroatien under Tyskland från 1943-44. Titos partisaner frigjorde staden 1944. Därefter tillhörde det Jugoslavien fram till 1991 då Kroatien blev självständigt. 

Underbart skönt (fast det var över 30 grader!) att promenera runt i de trånga gränderna där restauranger och affärer trängs i vad som syntes vara en labyrint. Tills man plötsligt kommer ut på ett stort torg, omringat av kyrkor och gamla byggnader. Skönt med något svalkande att dricka, innan man vandrade vidare. Trogir, och flera andra gamla städer vi besökt, har så fina gator, stensatta och nötta i någon vit sten. Kanske marmor, jag vet inte. Underbart vackert i alla fall.


Vägen hem gick, via appostlahästarna, över det lilla berg som skiljer staden från vår camping. Blev att sakta ta sig uppåt mot toppen för att ta sig nerför på andra sidan. Tack och lov kunde man ta sig ett dopp när man kom hem. 

En kväll gick vi längs med strandpromenaden för att äta på en restaurang som vi blev rekommenderad. Det var väldigt trevligt och gott. Fast jag kanske inte ska prata så mycket. Jag beställer för det mesta cevapcici och det smakar gott överallt. Som jag säger till Martin när han tycker jag kan variera mig lite. "Varför överge ett vinnande koncept?" I vilket fall som helst, när vi bad om notan kom det in en liten lapp, ett halvt kvitto, med uppgift om att vi tagit 1 av den och 2 av den osv. Inga belopp bara ett slutbelopp. Jag bad om ett detaljerat kvitto, för jag hade inte riktigt kollat vad maten kostade när jag beställde. Då kom lappen tillbaka med påskrivna belopp för hand. Jaja... en variant jag inte sett tidigare. 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Att besöka en konstnär och ett slott

Mora och Zorn

Ett besök i Einsiedeln