Vadstena och Rökstenen

26 juli, 2021

Vadstena är nog en av Sveriges trevligaste och finaste städer. Att den dessutom kryllar av historia gör den inte sämre. Slottet ligger vackert vid Vättern och delar plats med båthamnen. Jag har tidigare besökt Vadstena, men det var ett kärt besök att komma åter.



På slottet hade de en mycket utställning om Gustav Vasa - Gustav Vasa 500 år, Gustav Vasa talar ur skägget. Den var intressant, speciellt som Gustav Vasa har förföljt oss på den här färden. Vi började vid Gripsholms slott, via Mora och nu Vadstena. Han var ju dock kung och har satt sin prägel på mer än en plats i Sverige. Som många utställningar nu för tiden var det en blandning av olika medier vilket gör det mer spännande. 

Den fantastiska altartavlan

Heliga Birgittas reliker(?)

Nästa punkt på turen var Klosterkyrkan vilken var ett imponerande bygge. Den byggdes enligt heliga Birgittas anvisningar och ligger bredvid birgittinerklostret. Den är bland de största medeltida kyrkobyggnaderna i Sverige. Den heliga Birgitta lämnade tydligen noggranna föreskrifter för hur kyrkan skulle byggas. År 1384 invigdes klostret i Vadstena och då fanns redan en provisorisk träkyrka, som brann ner 1388, men återuppfördes. Troligen påbörjades dock uppförandet efter birgittinordens stadfästelse som skedde 1370. Munkkoret var färdigt 1405 och invigningen ägde rum 1430. Kyrkan blev dock inte färdigt förrän omkring tio år senare. Kyrkan har haft olika funktioner under seklerna och i och med reformationen försvann klosterrörelsen.  Sedan 1920-talet högtidlighåller man Birgitta dödsdag den 23 juli genom liturgiska festgudstjänster. 

Martin besökte också Birgittamuséet, men jag hade redan varit där så stannade ute i solskenet. Vi fortsatte promenaden genom gamla staden. Så många fina hus som finns kvar från gamla tider. 

Rökstenen

På väg söderut såg jag plötsligt en brun skylt mot Rökstenen. Hade glömt att den fanns här. Vi gjorde en kort detour och besökte denna fascinerande runsten, som är en av Sveriges mest kända. Med sina 760 tecken avses den vara världens längsta runinskrift. Skriften finns på stenens alla sidor. Den ligger vackert vid Röks kyrka. Den kan sägas vara början på den svenska litteraturens historiska. Den är av ljusgrå granit, ca 382 cm hög och tydligen ligger 125 cm under marken. 138 cm bred och mellan 19 och 43 cm tjock. Man tror att stenblocket har hittats i närheten. Här är den kryptiska texten i svensk översättning av Per Holmberg, Henrik Williams, Bo Gräslund och Olof Sundqvist. För mer info och tolkning av texten läs Rökstenen (en kort broschyr) skriven av Helmer Gustavsson från Runverket, Riksantikvarieämbetet. Sånt här är fascinerande tycker jag.

"Till minne av Våmod står dessa runor, och fadern Varin skrev dem till minne av den dödsmärkte sonen.

Låt oss säga detta som ett minne för Oden, vilka krigsbyten som tolv gånger båda tillsammans togs som krigsbyte mellan den ena och den andra?

Låt oss för det andra säga detta, vem som för nio generationer sedan förlorade livet österut men ändå härskar?

Den djärve krigaren, männens hövding, red på hästen över horisonten i öster.

Sitter nu, den främsta av de berömda, rustad på sin häst med skölden beredd.

Låt oss säga detta som ett minne för Oden, vem som på grund av en varg fick sota för en kvinnas offer?

Låt oss för det tolfte säga, var vargen ser mat på slagfältet där tjugo kungar ligger?

Låt oss för det trettonde säga, vilka tjugo kungar med fyra namn, söner till fyra bröder, som var på det vidsträckta slagfältet?

Fem med namn Valke söner till Rådulv, fem med namn Redulv söner till Rogulv, fem med namn Håïsl söner till Hård, fem med namn Gunmund söner Björn.

Och för Oden ett minne … (delvis oläsligt)

Låt oss säga ett minne för Oden! Törs!

(Vem är) beskyddare av heliga platser för en broder?

Låt oss säga den unge mannen som ett minne för Oden, till vem har det fötts en avkomling? Det är ingen lögn.

(Vem) kunde besegra ett monster? Det är ingen lögn.

Kamp!"

Nu kör vi vidare mot Alvastra kloster och Ellen Keys 'Strand'. Avslutar med ett par bilder från gårdagskvällens fantastiska solnedgång. 





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sjön Åsnen och en tur till Danmark

Rovaniemi med besök på Arktikum och hos tomten

Venus i Willendorf och en gammal ruin