Rovaniemi med besök på Arktikum och hos tomten

1-3 juli, 2021

Fortsatte idag till Finland. Osäkert om det var öppet, men det gick fint. Vårt mål är Norge, men de öppnar inte förrän den 5 juli. Vi har ju vaccination, men ännu inte fått det digitala vaccinationspasset. Utan det ingen möjlighet komma in i Norge.

Vi ställde kosan till Rovaniemi, tomtens hemby. Resan gick genom täta skogar och massor av sjöar. Mycket vackert. Väl framme i Rovaniemi hittade vi en trevlig camping vid älven. Vi var nästan ensamma och kunde välja en plats med utsikt mot älven, och nära till kök, toalett och dusch. Kändes väldigt lyxigt. Vi åt en lätt middag och gottade oss i kvällssolen.

Det var två ställen vi ville besöka i Rovaniemi; Arktikum, museum med utställningar om klimat och finsk historia samt Tomtens by. Arktikum var mycket intressant och väl utformat. Speciellt historien om delar av Finland. Mycket som man inte kände till. Dramatiskt under vissa tider när Ryssland/Sovjetunionen spände musklerna. Klimatutställningen var intressant och givande och bara visar att något måste göras. 

Vidare mot tomteland. Det var ganska glest med folk. De flesta trodde kanske att tomten inte var hemma på sommaren, men det var han. Vi avstod från mötet eftersom det var en en del barn som villa träffa honom. Ibland får man försaka en del för barnens skull. Ett besök på Marimekkos butik ledde till en ny fin skärbräda. 

Vidare norrut och eftersom det var sen eftermiddag körde vi bara några mil utanför Rovaniemi till Korvala där vi hittade en underbar camping. En av de bästa vi varit på, privatägd. Receptionshuset var gammalt och gården hade gått i familjen i flera generationer. Sjön var privat och tillhörde familjen. Vi parkerade precis vid vattnet och tog ett dopp. Lite senare lånade Martin en roddbåt och gav sig ut att fiska. Fick inget, men att bara fiska verkar ändå vara halva nöjet. 

Morgonen därpå började vi med ett dopp i sjön. Friskt och svalkande. Efter frukost fortsatte färden tills vi gjorde ett stopp i Sodankylä för fika och shopping. Det var 35 grader i solen. 

Nästa stopp blev Tankavaara där det finns ett guldmuseum som förtäljer historien om hur man vaskade guld i Finland. Visste inte att man sökt guld här, men så är fallet. Det var till och med ganska framgångsrikt. Muséet berättade om de människor som letade guld och arbetade runt guldfälten. Mycket intressant. Dessutom fanns en avdelning med guldrushen i andra länder över hela världen. 

Guldstaden

Gjorde så en tur runt bland husen i parken. De har byggt upp en guldgrävarstad, en del framsidor av husen var dock bara kulisser, enligt amerikansk/kanadensisk modell. Där hittade vi en intressant person som sålde guld och smycken. Kasper von Wathenau. En tysk geolog som kom till Finland för 20 år sedan. Han  har varit runt hela världen och sålt mineraler och stenar. Nu vaskar han guld i Finland, skapar och säljer smycken. Vi köpte ett par örhängen med två små gold nuggets. Lättare än att själv vaska för guldet. 

Vidare till Inarisjön, där vi först stannade vid en lokal bar och åt en pizza innan vi checkade in på campingen vid sjön. 


Kommentarer

  1. I'd love to visit Guldstaden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. It was really interesting. We came rather late in the afternoon. I could have spent another hour there reading about gold rushes all over the world.

      Radera
    2. I can imagine. Some places just offer so much, the visit is always too short.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Att besöka en konstnär och ett slott

Mora och Zorn

Ett besök i Einsiedeln