Att besöka en konstnär och ett slott

5 September 2021

Den här morgonen började med ett besök på Oskar Kokoschka-muséet i Pöchlarn. En liten stad i Niederösterreich där han föddes 1886. Kokoschka var en österrikisk expressionistisk målare, tecknare, grafiker och författare. Författarskapet bestod mest av teaterpjäser och den första expressionistiska pjäsen skrevs av honom. Hans liv och gärning är mycket intressanta. Han levde och verkade under en turbulent tid i Europa. 

Redan 1887 flyttade familjen till Wien. Han hade en äldre bror som dog samma år, dessutom en yngre syster och bror. I Wien utbildade han sig vid Kunstgewerbeschule med inriktning på måleri. Bland sina konstnärliga vänner räknade han målare som Gustav Klimt och Egon Schiele. Kokoschka inspirerades av bland andra Vincent van Gogh, vilket man kan märka i en del av hans verk. Han blev ganska tidigt uppmärksammad och museum började köpa hans verk. Han blev känd för sina "inträngande, djuppsykologiska porträtt, målade med kraftiga, temperamentsfulla penseldrag. 

Efter det att nazisterna tog över makten i Tyskland togs alla verk bort från offentliga byggnader. 417 målningar konfiskerades. När Tyskland annekterade Österrike 1938 flydde Kokoschka till Storbritannien. Under de år han tillbringade i Ungern hade han träffat en ung jurist, Old Palkovská. 1941 gifte de sig i ett skyddsrum i London. 

Kokoschka bodde och verkade i många länder, en riktig europé skulle man kunna säga. Paret slog sig så småningom ner vid Genèvesjön, men reste ofta till andra länder och kulturer. Kokoschka var mycket produktiv och lämnade efter sig ett stort antal verk, som numera finns runt om i världen. Han hade ett mycket intressant och omväxlande liv. Värt att läsa om för den som är intresserad. På wikiart finns information om hans gärning och foton på hans tavlor. 

Efter så mycket konst var det dags för kaffe och glass. Ingen dag är riktigt bra utan inmundigandet av kaffe och glass. Vi satt på ett kafé mitt i den sömniga söndagsidyllen och njöt av att titta på de få personer som gick förbi. 

Nästa mål var slottet Artstetten. Ett sagoliknande slott beläget i utkanten av en by, en bit upp på berget. Det har ägts av ett antal olika familjer under århundradena och köptes 1823 av kejsar Frans I. Det överlämnades till kommande arvingar till 1889 då det gavs till ärkehertig Franz Ferdinand som genomförde stora renoveringar av slottet. Franz Ferdinand och han fru Sophie, hertiginna av Hohenberg sköts ihjäl i Sarajevo 1914. Paret är begravda i slottets krypta.


Huset är fortfarande i privat ägo i Hohenbergfamiljen där prinsessan Anita av Hohenberg och hennes familj sköter slottet genom en Trust. Slottet är till del ett museum över Franz Ferdinand och Sophie. En mycket intressant utställning finns i slottets bottenvåning om upprinnelsen till händelsen i Sarajevo. Dessutom visas delar av parets privata rum och ägodelar. Frans Ferdinand var en stor samlare av nästan allting. Som avslutning kan man äta något i cafét med utsikt över den fina parken. 

Familjen bor på slottet och det känns väldigt privat och intimt trots att det är öppet för allmänheten. Vi spatserade runt i parken som fick sin utformning av Franz Ferdinand. Bedårande utsikt över det omgivande landskapet.

Nu var det dags att tänka på middag och övernattning. Vi stannade på en bondgård där det också fanns en restaurang. Vi åt gott och kopplade av i den sköna skymningen. Bondgården hade också hästar och där fanns en toalett som vi kunde använda. Kändes nästan som när man var yngre och höll till i olika stall.




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mora och Zorn

Ett besök i Einsiedeln