Pilgrimskyrka och kloster

4 September 2021

Efter att ha klättrat omkring på höjderna under förmiddagen tog vi oss nu till lite lägre nivåer. Fast bara för ett tag. Vi svängde hastigt av när vi såg skylten 'Kartause kloster' och en bit in i dalen ligger ett vackert khartusiankloster inbäddat bland bergsväggarna. Där fanns ett museum som tyvärr var stängt på grund av översvämningarna som nyligen drabbade bl.a. Österrike. Klosterkyrkan var också drabbad men man kunde gå in. Vi tog en tur i klosterträdgården. Det är konstigt hur fridfullt det alltid är på sådana platser.  

Fridfull klosterträdgård

Väl inne på den religiösa banan så fortsatte vi till Marie Langegg som är en pilgrimskyrka och kloster. Den ligger mitt ute på landsbygden i Dunkelsteinerwald-regionen. Pilgrimskyrkor har ofta mirakel kopplade till sig, så även här. Matthäus Häring, var ärkebiskopens administratör för Salzburg och donerade år 1600 ett kapell och en religiös bild till kyrkan, då hans barn mirakulöst räddats till livet.

Ända sedan pestepidemierna har området varit ett religionscentrum med fristad för sjuka och behövande. Serviterna (Order of Servants of Mary) tog hand om pilgrimerna i 330 år och byggde klostret och pilgrimskyrkan. Som vanligt med pilgrimskyrkor så är den storartad i sitt överdåd av dekorationer. Denna är byggd i sen barockstil. Tyvärr var muséet stängt så vi missade det fantastiska biblioteket. 

Efter all denna religion behövdes något innanför västen. Vi stannade till i det närbelägna Langegger Hof för en lunch i trädgården. 

Vi fortsatte på den religiösa vägen med ett besök i det magnifika Göttweigklostret i närheten av Krems. Det ligger på en höjd och syns över hela landskapet, men svårt att få på bild. Utsikten från klostret gick inte heller av för hackor. Det finns med på UNESCOs världsarvslista. Det grundades av salige Altmann (ca. 1015-1091) som var biskop i Passau. Klostret invigdes 1083 och grundstadgan, daterad 9 september 1083 finns fortfarande kvar i klostrets arkiv.  Göttweig blev snart en berömd plats för lärande och strikt efterlevnad av klosterreglerna. Här grundades en klosterskola och ett magnifikt bibliotek. 

Den magnifika trappan i entrén

Det fantastiskt målade taket

Ett sovrum för gästande kejsare?

Klostret hade en nedgång under 14-1500-talen, men med, inte en gudomlig intervention, utan kejserlig, restaurerades klostret både andligt och ekonomiskt. Det hade nästan helt förstörts av en brand 1580. Man hade under 1600-talet några abbotar som framgångsrikt motsatte sig spridningen av protestantismen. 1718 brann klostret igen och byggdes om i större skala och elegans. 

Biblioteket har runt 150 000 böcker och manuskript samt andra värdefulla antikviteter, myntsamlingar musikmanuskript m.m.

De här klostren liknar mer palats än vad vi normalt tänker på som kloster. Det är guld, tavlor och religiösa föremål. Vi tog en tur genom de vackert dekorerade rummen. De påminde mig om palatsen i St Petersburg. Klostren var på den tiden tvungna att tillhandahålla eleganta rum när kejsaren och hans hov reste runt. Annars stod de tomma. ...eller? Kanske någon abbot använde rummen då och då. Utanpå ser det ut som ett sagoslott, inomhus är det kanske mer sobert dekorerat, åtminstone i munkcellerna. Fast de får man inte se, så man vet aldrig. Kyrkan är otroligt vackert dekorerad och biblioteket...ja, ja, där hade man kunnat spendera lite tid. 

På hemvägen svängde vi förbi Nicholai Hof för en liten vinprovning. De har helt övergått till ekologiska viner under Demeters etikett. Mycket strikt med andra ord. Visar sig också på priserna. Vi köpte i alla fall tre flaskor vin att njuta av lite längre fram. 

Den vackra, antika, 'caven'

Åter till vår favoritcamping och en lugn kväll. 













Göttweig Monastery

Nicolai How wine tasting

Back to Schönbühel camping

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sjön Åsnen och en tur till Danmark

Rovaniemi med besök på Arktikum och hos tomten

Venus i Willendorf och en gammal ruin