Borgruinen i Landsee, kultföremål i Haschendorf och Lisztmuséet i Raiding

10-11 September 2021

När man bor i van måste man också se till de dagliga bestyren, dvs städning och tvättning. Det sysslade vi med under dessa dagar, plus att det fanns tid till att både blogga, läsa och simma. Härligt.

Denna dag åkte vi runt från det ena till det andra stället. Startade på Pauliberg, där det finns en vulkan som numera är ett stenbrott, där man utvinner basalt. Mycket svart och dammigt. En snabb titt och vidare till en av de vackraste borgruiner jag har sett, Burg Landsee. 

Burg Landsee

Det är inte helt klarlagt varför borgen byggdes en gång i tiden, men den nämns i Göttweigklostrets "Book of traditions" redan 1158. Borgen föll i ungrarnas händer i början av 1200-talet, men bara för en kort period. I början av 1500-talet regerade änkan Gertrud von Weisspriach borgen och hon var känd för sin grymhet. Med hjälp av rövaren Franz Magush överföll de köpmän på väg genom Burgenland.  Sedan 1612 tillhör borgen familjen Esterházy som såg till att den färdigställdes 1666. Efter en stor bran 1772 föll borgen i förfall. 



Det är en ståtlig borg även i förfallet. Borgmuren, som sträcker sig runt om, var över 1 700 meter lång, och murarna var 10 meter breda. Flera portar med mellanliggande murar gjorde att borgen var nästan ointaglig. Idag växer vegetationen mellan de olika byggnaderna à la Angkor Vat. Säreget och mycket vackert. 


Slottet användes som inspelningsplats för 1993 års version av 'De tre musketörerna' med Kiefer Sutherland, Charlie Sheen, Chris O'Donnell och Oliver Platt. Blir väl till att titta på den versionen och se hur de utnyttjat borgen. 

Kultföremål från bronsåldern

Vi fortsatte genom Burgenland, stannade vi ett par slott och kom till den lilla orten Haschendorf som faktiskt har svensk koppling.  Här har man hittat ett kultobjekt på den som kallas  Romerska bärnstensvägen. Ett likadant objekt har också hittats i Balkåkra i Skåne. Tänka sig? Man vet inte riktigt hur objektet har använts.



Objekten är från tidig bronsålder och visar att kulturförbindelser har funnits mellan Centraleuropa och Baltikum. På bägge ställena har kultföremålet begravts på isolerade platser, vilket tyder på en speciell funktion. Objektet i Haschendorf upptäcktes 1914 i vit kalkstenssand medan objektet i Balkåkra upptäcktes i en myr 1847. Det är fascinerande att detta föremål endast hittats på två platser i världen. På plats i Haschendorf har man skapat en pelare där objektet fästs (en kopia förstås, originalet finns på Soprano Múzeum i Sopron i Ungern). Den står vackert bland vingårdarna runt omkring. Enligt vad jag kan utröna så finns det svenska objektet på historiska muséet i Stockholm, utställd under Forntid 2. 

Raiding och Liszt-muséet

Raiding i Burgenland i Österrike är en liten by med ca 900 invånare. Det var här som Franz Liszt föddes den 22 oktober 1811. Fadern arbetade som bokhållare på en fårfarm och huset var imponerande på den tiden. Byggt av sten i barockstil med sex rum, ett kök, ett förråd och ett vinpresshus. Egendomen tillhörde familjen Esterházy. Numera är huset ett museum över Liszt, med en nybyggd konsertsal intill. Tyvärr var den stängd då man höll på med en grammofoninspelning av Liszts musik. Hans födelsehus var dock öppet och där fick man en bild av hans uppväxt, liv och gärning. Mycket intressant. Han var ett underbarn,  började sin karriär tidigt och fascinerade världen med sin musik och kvinnorna med sin utstrålning.



Framåt kvällskvisten nådde vi vår camping i Steiermark. Det blev middag på campingrestaurangen och en tidig kväll. Dagen efter åt vi den mest fantastiska frukost jag ätit på ett café i byn, Café Manu. De hade en buffet där det fanns allt nyttigt och lite till. Synd bara att man inte var så värst hungrig. Vi fortsatte färden mot Slovenien och staden Maribor. Där stannade vi till i några timmar, vandrade runt i staden, som var gammal, och ganska sliten. Vi hann prova ett glas vin på vinoteket som stoltserade med världens äldsta vinrankor, minst 400 år gamla. Skörden blir endast 35 till 60 kg om året och de buteljeras i 250 ml flaskor. Borgmästaren använder dem som gåvor till prominenta personer som besöker staden. Tydligen var vi inte tillräckligt prominenta, för vi kunde inte få smaka. 

Vidare mot nästa camping. På vägen körde vi igenom några mycket vackra byar innan vi nådde Big Berry Luxury Lifestyle Resort camping. Belägen vid floden Kolpa hade man byggt nya, moderna småhus som man kunde hyra. Dessutom stora platser för camping, både med husbil och tält. Nya moderna sanitära faciliteter så det var en tip top camping.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Att besöka en konstnär och ett slott

Mora och Zorn

Ett besök i Einsiedeln