Eisenstadt och familjen Esterházy

8 September 2021

Vi sov över hos Hans, inne på hans gård. Så bekvämt när man har sovrummet med sig. Vi började dagen med frukost på ett litet trevligt antikkafé på en innergård. Skönt att kunna sitta ute för vädret är fortfarande med oss. Därefter lite sightseeing i Eisenstadt som är en trevlig stad med gamla och nya delar. Det mest intressanta dock är familjen Esterházys fantastiska palats, numera beläget mitt i staden. 

Familjen är välbekant, en ungersk adlig familj vars anor går tillbaka ända till medeltiden. Från 1600-talet var de de största godsägarna i kungariket Ungern, då landet var en del av det habsburgska väldet. Lojala som de var fick de 1626 rätt att kalla sig grevar. 

Tittar man i Wikipedia så hittar man elva olika slott och palats som familjen en gång ägde. Slottet i Eisenstadt är ett av dem som familjen haft sedan 1649. Den siste ägaren och rakt nedstigande medlem av familjen var prins Paul (1901-1989) vars liv var dramatiskt och innebar katastrofala ändringar för familjen. Främst med anledning av de två världskrigen i Europa som ändrade både fysiska och sociala gränser.  Deras ägor splittrades över flera olika länder. 

Under krigsåren var familjen spridd och i slutet av kriget genomförde den nya ungerska regeringen omfattande markreformer genom att konfiskera egendomar och gods på mer än 50 hektar. För prinsen återstod endast de egendomar familjen hade i Österrike. När Ungern kom under kommunistisk regim blev prins Paul utsatt för en skenrättegång och dömdes till 15 år i isolering. Han blev frigiven i och med den ungerska revolutionen 1956 och flyttade då till Zürich med sin ungerska fru Melinda Ottrubay. De hade gift sig i Budapest 1945 efter att ha fått vänta många år på godkännande från respektive familjer. Melinda Ottrubay var balettdansös och en välkänd person i Ungern. 

Melinda var Pauls enda arvinge efter de inte hade några barn. Hon fortsatte arbetet med att bevara arvet, genom att skapa flera stiftelser som handhar familjens kulturella och historiska arv. Familjesätet Schloss Esterházy i Eisenstadt är centrum för dessa aktiviteter. På slottet finns en mycket intressant utställning om familjen i allmänhet och Melinda Ottrubays liv i synnerhet. Där visas också en del av rummen av använts av familjen en gång i tiden. Storartade rum, en del möblerade, med fantastiska mattor, tapeter, tavlor och annat som sådana rum dekorerades med en gång i tiden. 


Här finns också den stora teatern där Joseph Haydn höll sina konserter. Esterházys var stora mecenater för konst och musik och stödde Haydn under större delens av hans liv. Haydns kontakter med familjen och Eisenstadt kommer i nästa post.


Det finns lite litterära referenser till Esterházys och de kan jag ju inte låta bli utan att citera här (från Wikipedia). 

"Herman Melville references the family's wealth in Chapter 29 of Mardi (1849): "But as sailors are mostly foundlings and castaways, and carry all their kith and kin in their arms and their legs, there hardly ever appears any heir-at-law to claim their estate; seldom worth inheriting, like Esterhazy's."

Avram Davidson's Doctor Eszterhazy stories are set in a fictitious ramshackle Balkan empire resembling Austria-Hungary, but with Ruritanian characteristics.

The character Toby Esterhase, who appears in several of John le Carré's spy novels, either is or pretends to be a member of the Esterházy family."

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Att besöka en konstnär och ett slott

Mora och Zorn

Ett besök i Einsiedeln