Ulysses grotta på ön Mjlet

25 september 2021

Idag hade vi något extra trevligt att se fram emot. Vi skulle ta oss tillbaka till antiken. Martin (som surfar konstant på sin iPad) hade hittat en artikel om Ulysses grotta. På sina irrfärder hem från Troja hamnade Ulysses bl.a. hos Kalypso som höll honom fången. Värre fångenskaper har nog funnits och om det är sant att han hölls fången på ön Mjlet i Adriatiska havet så inser vi att det i alla fall var en skön plats.

Vi körde tillbaka mot Ston, kom över till andra sidan berget från byn där vi varit och fann en kopia av kinesiska muren. Eller kanske inte, men muren som slingrade sig över berget såg i alla fall ut så.


Staden Ston med dess murar som slingrar sig
över berget. Allt för att hålla fienden ute.

Vi fortsatte ner mot den lilla hamnen Prapratno för att ta färjan över till ön Mjlet och hamnen Sobra. Därifrån fortsatte vi upp mot toppen av ön, parkerade framför en liten supermarket och hittade stigen som leder ner till Ulysses grotta. Den var stenig och brant och i slutet fick vi klättra ner över stenarna. Men vad gör det när man hittar paradiset? Så underbart vackert. Vi hoppade i vattnet från klipporna och simmade in i grottan. Turkost vatten och så klart att man ser botten på flera meter. In i skuggan i grottan där man simmar en bit med klippan över sig, innan man kommer in i själva grottan. Den har en stor öppning ca 30 meter upp, så solen strålar ner. Bara att njuta av det varma, men friska vattnet.





Var det verkligen här som Ulysses hamnade? De lärde diskuterar fortfarande vart hans irrfärder tog honom. Finns platserna kvar idag? Hans vistelse hos Kalypso återfinns i femte till åttonde sången i Odyséen, när han är i slutet av sin resa. Han har tillbringat sju av sina tio förlorade år som fånge hos Kalypso. Kanske inte helt ovilligt? I alla fall tror Aristid Vucetic från Dubrovnik det. Han är en beundrare av Homeros och har kommit till slutsatsen att Adriatiska havet är, i alla fall, en av de platser som Ulysses besökte. 

Ön anses vara en av de vackraste öarna i världen. Den är vacker, men minner även om andra öar i Kroatien. Även om de inte har en fantastisk grotta där man kan drömma sig bort till andra tidsåldrar. Här finns många myter och en av dem är kopplad till Homeros Odysséen. Ön som nämns i bok V och där nymfen Kalypso bor är Ogygia. 

Vucetic menar att Mljet är den enda bland de sydligaste öarna som har en grotta. En grotta som har de egenskaper som motsvarar beskrivningen av platsen hos Homeros. I sin bok om Ulysses vandringar framför Vucetic denna tes: ''Många platser och ställen på Mljet bär namnet baba (den gamla damen), och den största platsen mitt i Mljet kallas Babino Polje (den gamla damens åker) ... De nuvarande namnen med Baba kan ha sitt ursprung hos nymfen Kalypso, eftersom hon nådde en aktningsvärd ålder på ön och folket i Mljet kallade hennes egendom – Babino (gammal dams). Än idag finns det en legend bland invånarna i Mljet att ägaren av hela ön i forna tider var en gammal dam som levde som en drottning, och det är den berömda Kalypso ... "



En annan legend säger att Ulysses kom till ön genom en klippa som heter Ogiran. Under högvatten, eller om de starka, sydliga vindarna ligger på, på är klippan helt täckt av havet. En stora fara för sjömännen som passerar förbi. Enligt legenden förliste Ulysses på grund av det och tog skydd i grottan, dvs den som nu kallas Ulysses grotta. 

Hur det nu än är med det, så är grottan en otroligt vacker plats. Medan man sitter där på klipporna och tittar ut över havet, kan man lätt föreställa sig Kalypso och Ulysses simmandes i vattnet för att så småningom dra sig tillbaka till enskildheten i grottan. För oss vanliga dödliga, var det en brant uppförsbacke för att komma tillbaka till civilisationen och bilen. 


Vi försökte hitta en camping på ön, men hade ingen tur här. Vi tog oss tillbaka till färjelägret, åt en snabb middag och tog båten tillbaka till fastlandet. Efter en dryg timme hamnade vi i Orebic och camp Ponta. Belägen på en bergssida med underbar utsikt över havet. Nära ner till vattnet för både bad och restaurang. Här blev vi kvar i tre nätter. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Att besöka en konstnär och ett slott

Mora och Zorn

Ett besök i Einsiedeln