Tromsö och Senja

 11 juli, 2021

Tog färjan på morgonen över till Breidvik och fortsatte mot Tromsö. Besökte först Ishavskatedralen som ligger på en höjd över Tromsö. Den heter egentligen Tromsdalen kirke och är ritad av arkitekt Jan Inge Hovig. Kyrkan invigdes 1965 och har blivit ett landmärke tack vare sin karakteristiska form. Betongelement är ställda mot varandra och bildar en trekant. Mellanrummen mellan betongelementen gör att ljuset från kyrkan strömmar ut. Mycket vackert. Gudstjänst pågick så vi kunde bara ta en snabb titt, men såg i alla fall glasmåleriet på väggen bakom altaret, skapat av Victor Sparre. 

Vidare in till centrum för att börja med frukost/lunch. Hittade ett trevligt litet Cafe Svermeri där vi avnjöt kaffe och smörrebröd i solen. Därifrån var det bara ett stenkast till Polarmuséet som verkade intressant. Vi började med en tillfällig utställning om kartor och hur Norden tedde sig på de första kartorna som producerades för ca 600 år sedan. Mycket intressant. Inte visste man så mycket om Norden, men allteftersom tiden gick fick man mer och mer information och kunde utforma kartorna på ett mer adekvat sätt. Men det tog några århundraden innan man hade koll på land och vatten.

Polarmuséet är naturligtvis inriktat på polarresor och hur man bor och lever i denna del av världen. Ett hårt liv. Där var också utställningar om Fridtjof Nansen och Roald Amundsen och deras banbrytande forskningsresor till nord- och sydpolen. Fascinerande. Jag köpte en bok The Lives of Nansen and Amundsen av Hans Olav Thyvold som jag läst. Vilka karaktärer och personlighter. Det kommer en recension av boken på The Content Reader för den som är intresserad.

Vi hann med en kort promenad i staden. Så fint i hamnkvarteren och den gamla delen av staden. Här hade man kunnat tillbringa ett par dagar extra. Men för den envetne finns ingen rast och ro så bara att hoppa in i bilen och köra vidare.


Kosan ställdes mot Brennsholmen för färja vidare till Botnhamn på ön Senja. Färden dit är så vacker så det är en ren njutning. Vi hade en himla tur när vi kom fram till färjan. Det var lång kö och det visade sig att om vi inte kommer med så hade vi fått vänta två timmar på nästa. Tro det eller ej, men vi kom på färjan, mer eller mindre som sista bil. 

Senja är också sagolikt vackert. Det känns nästan som om man är i en annan värld här i Norge. Landskapet är vilt, dramatiskt och magiskt, bergen reser sig över en. Speciellt här var de väldigt nära, nästan så man blev lite klaustrofobisk. Som vanligt hade vi inget mål utan körde tills magen började kurra. Då hittade vi en camp vid fjorden med en restaurang, The Fat Cod. Underbart fint och när man sitter på terassen så sitter man i princip på vattnet. Vi hade sådan tur att vi kunde får övernatta med bilen bakom restaurangen och använda toalett och dusch. Campen ordnade fisketurer och hade tydligen en del grupper också från Sverige. 

Utsikt från terassen

Fin utsikt även från övernattningen

Kvällen avslutades med fotboll Italien - England. Dramatiskt med straffar liksom i många andra matcher i detta EM. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Att besöka en konstnär och ett slott

Mora och Zorn

Ett besök i Einsiedeln