Mot Lofoten

12-13 juli, 2021


Mot Lofoten. Vi diskuterade om vi skulle ta båten till nästa ö för att sedan fortsätta mot Lofoten. Definitivt närmare, men vi var osäkra på hur båtarna gick så det blev istället landvägen. Det gjorde att vi kunde köra förbi och titta på den mäktiga Målelvsforsen.

Färden ställdes mot staden Svolvaer och där hittade vi så småningom Sandvika camping. Den var ganska överfull, men vi lyckades klämma in oss vid vattenbrynet i alla fall. Trötta och lite kalla blev det en tidig kväll. Vädret har slagit om och det är regn och blåst.

Dagen efter tillhandahöll även den regn och rusk, när vi gav oss iväg mot Å i Lofoten. Det är den yttersta staden på Lofoten. På vägen stannade vi till på Vikingmuséet i Borg. Här upptäckte arkeologer ett hövdingahus 1983. En stor vikingatida byggnad som beräknats ha byggts runt år 500. Utgrävningarna avslöjade så småningom att det var den största byggnaden från vikingatid som hittats i Norge. Platsen övergavs år 950. Olaf (kommer inte ihåg hans efternamn) var herre på gården. När politiska händelser i Danmark/Norge ändrades och makten försköts mot Harald Hårfager ville inte Olaf underordna sig. Han tog sin familj och reste till Island. Det är tack vare denna manöver som man vet något om familjen. Olaf blev känd på Island som en vis man och det är tack vare det han kommit med i isländska källor och man vet sålunda vem han var. Hade han stannat kvar hade man inte haft den kunskap man nu har. Så kan det också gå.  


Vägen till Å är också sagolikt vackert. Ibland undrar man om man är i denna världen eller i någon annan. Berg, fjordar, klippor och älvar varvas i denna magiska värld. Framåt kvällen var vi framme och hittade fen plats på Moskenes camping, precis vid färjeläget, med fin utsikt över vattnet. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Att besöka en konstnär och ett slott

Mora och Zorn

Ett besök i Einsiedeln