På tur söderut i Schweiz

I Sverige nu, men ligger lite efter i bloggandet. Inte mycket tid när man är på väg. Ett par poster till om Schweiz.

Tisdagen den 18 maj, 2021

Vi lämnade tillfälligt Zürich för att ta oss en bit söderut till Martigny/Fully för att besöka vänner. En härlig och avkopplade tur där regnet faktiskt höll upp för ett tag, och vi njöt av solsken och lite varmare temperaturer. Vi gjorde ett kort stopp i Vevey vid Genèvesjön där vi åt en snabb lunch på marknaden. Därefter en kort promenad genom de smala gatorna i den gamla staden. Vidare ner mot strandpromenaden där vi upptäckte en del statyer på prominenta personer som uppehållit sig i staden. Bland annat Charlie Chaplin som tydligen bodde här under de sista 25 åren. 

Charlie Chaplin och jag

Lite längre bort finns en staty av Nicolai Gogol med en rulle, fjäderpenna och Gogols signature i brons. På baksidan finns bilder av figurer ur Gogols böcker. Inskriptionen lyder. "Ici a vécu et travail en 1836 Nicolas Gogol (1809-1852) écrivain mondialement conn, né à Poltava." ("Här bodde och arbetade 1836 Nicolas Gogol (1809-1852) , världsberömd författare, född i Poltava.")


Nicolai  Gogol

Tillbaka till bilen och fortsatt färd till Montreux. Ett namn som de flesta känner till från filmfestivaler och annat. Vi stannade snabbt till vid Montreux Palace hotel för ett par bilder. Mittemot ligger en liten park och jag tog en snabb titt och vad fann jag då? Jo, ytterligare statyer av kända personer som besökt staden. Bland annat Vladimir Nabokov. Det visar sig att Nabokov och hans fru Vera flyttade in på hotellet 1961. Nabokov hade haft stor succé med Lolita och var tydligen stadd vid kassa. Paret bodde där under författarens sista år. Han dog 1977. Som minne har han alltså fått en staty i den lilla parken. Min recension av Lolita hans mestberömda bok. Han skrev sina sista två romaner här i Montreux; Pale Fire och Ada.

Vladimir Nabokov med Montreux
Palace i bakgrunden


Efter ett kort stopp körde vi sakta igenom staden, anlände i utkanten till det fantastiska slottet Chateaux Chillon. Här stannade vi i två timmar och gick, med en audio guide, en tur genom slottet.  Det är byggt på en klippö vid östra sidan av Genèvesjön. Första skriftliga källor omnämner slottet redan 1150. Nuvarande slott är byggt på 1200-talet men har utökats och renoverats genom åren, speciellt under 14-1500-talen. Det inreddes som museum redan på 1890-talet. Lord Byron, som besökte slottet, han bodde ju ett tag på andra sidan sjön, gjorde det känt genom sin dikt The Prisoner of Chillon. Den handlar om Francois Bonivard, en munk och politiker som satt fängslad på slottet åren 1530-36. Jag var naturligtvis tvungen att köpa en bok där prominenta besökare, däribland Byron, skrivit om slottet och gjort det känt för allmänheten utanför Schweiz. En mycket intressant tur. 


Sedan bar det av mot sydvästra delarna av Schweiz. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Att besöka en konstnär och ett slott

Mora och Zorn

Ett besök i Einsiedeln