Sion/Sitten en medeltida stad

Onsdagen den 19 maj, 2021

Från vår utgångspunkt hos vännerna gjorde vi en utflykt till näraliggande Sion/Sitten. Det här är också ett område, liksom i Belgien, där vissa platser har namn på både två språk, i det här fallet tyska och franska. Staden är huvudort i kantonen Valais. Det är en medeltida stad väl värd ett besök. Den gamla staden har behållit sin prägel och har en del arkitektoniskt annorlunda hus än i andra medeltida städer. Mycket välbevarat och det är endast några moderna uteserveringar som bryter mot mönstret. Annars känns det som att vandra runt i en stad på medeltiden. Ok, kanske stanken är lite mildare idag, och gatorna är inte fyllda av avfall och andra extremiteter som det säkerligen var på den tiden.




Historien går tillbaka  till 6200 f. Kr men så långa går jag inte tillbaka här, vi håller oss till medeltiden. Slottet som tronar på en höjd över staden är Chateau de Tourbillon. På motsatta sidan finns basilikan de Valère. De byggdes i slutet av 1200-talet av biskop Boniface de Challant. Det är byggt som en försvarsfästning och var biskoparnas bostad. Det var ingen lätt väg att ta sig upp och om man betänker att biskoparna ofta måste gå ner till torget för att gå upp till basilikan så blev de säkert vältränade. Slottet skadades svårt i en konflikt mellan biskoparna och folket i Valais. Det brändes ner 1417 med anledning av konfrontationer mellan biskoparna och familjen Raron. Det byggdes uppgiven av biskop William III of Raron trettio år senare. Slottets öde avgjordes 1788 då det totalförstördes av ytterligare en brand. Denna gång använde man Slottets stenar för andra byggnationer i området. På 1800-talet renoverades slottet delvis och blev ett historiskt monument. Man har en sagolik utsikt över omgivningen där uppifrån. I basilikan finns världens äldsta spelbara orgeln, byggd på 1400-talet.








En underbar utflykt som avslutades med lunch på en uteservering. Vad kan vara godare än en varm getostsallad med honung och valnötter? 



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Att besöka en konstnär och ett slott

Mora och Zorn

Ett besök i Einsiedeln