Lövånger kyrkstad
Fredagen den 11 juni, 2021
Jag hade några nummer av Kvällsstunden med mig. Fick en prenumeration av föräldrarna. En toppenbra tidning med många artiklar om Sverige, hur det var förr och om historia i allmänhet. Där hittade jag en artikel om Lövånger kyrkby. Aldrig hört talas om tidigare, men tyckte det lät intressant. Kollade upp på kartan var det låg och hade sådan tur att det inte alls var långt ifrån var vi befann oss.
Sagt och gjort, vi ställde kosan mot Lövånger som ligger söder om Skellefteå. Undersökte övernattningsmöjligheter och såg att de hade både vandrarhem och ställplats för husbilar. Vi anlände i skymningen...FÖRLÅT, FÖRLÅT... Skymning som vi är vana vid söderut, men här kan man knappast tala om skymning alls, ens under natten. Parkerade på ställplatsen, stack ut huvudet, blev attackerad av myggor och stängde snabbt igen. Visade sig inte vara idealt. Vi velade lite fram och tillbaka. Vi var hungriga och trötta. Då kom Martin på idén att vi skulle kunna hyra in oss på vandrarhemmet. Inte bara vilket vandrarhem som helst, utan rummen låg i stugorna i kyrkstaden. Hur underbart lät inte det?
Vi slog till omedelbart, beställde middag i form av Pinxtos, underbart gott. Mätta och nöjda gick vi över till vår stuga. Stugan vi hyrde hade ett sovrum/vardagsrum, ett kök och badrum. Allt i gammal stil så det var tryggt och skönt att sova där under historiens vingslag.
Vi bodde i stuga nr 146. Verkligen trivsamt |
Vad är då en kyrkstad. Det visar sig finnas många här i norra Sverige. Förr i tiden var det obligatoriskt att gå i kyrkan. Många hade lång väg och kunde inte ta sig hem samma dag. Därför byggdes dessa stugor så att de som behövde kunde övernatta. Lövångers kyrkstad har anor från 1600-talet.
I Norrland Magic skriver de följande om kyrkstäder.
"I början av 1800-talet fastställdes vilka som hade rätt att bygga en kyrkstuga. Bland anat var man tvungen att bo minst en mil från kyrkan.
Kyrkstugorna knöts till hemmanen och kunde inte säljas separat. Runt förra sekelskiftet hände det dock att kyrkstugorna antecknandes som lösöre i bouppteckningarna och därefter kunde sälja fritt.
I början av 1900-talet minskade kyrkstugornas betydelse och många av stugorna fick förfalla. Tack vare bildandet av en hembygdsförening kunde stugorna räddas till eftervärlden.
Idag består kyrkstaden av 230 kammare (lägenheter) fördelade på 117 stugor varav 12 fortfarande är i privat ägo. Övriga stugor, liksom ett trettiotal stallar, ägs och förvaltas av en kyrkstadsstiftelse.
...
De flesta av de nuvarande stugorna i kyrkstaden är uppförda under 1800-talet, men kyrkstaden som institution är betydligt äldre än så. Troligtvis byggdes de första stugorna redan under medeltiden. Ser man till kyrkstadens planläggning så kan det tyda på att kyrkstaden fått sin struktur redan innan kyrkan började byggas på 1480-talet.
Under flera hundra år var socknen till stora delar väglöst land och att förflytta sig tog mycket tid i anspråk. Men till kyrkan måste man då kyrkoordningen föreskrev att prästerna skulle se till att folket i socknen infann sig i kyrkan på söndagarna. Bara de som bodde på riktigt avlägsna platser kunde beviljas färre kyrkobesök. Därför byggde man sig en kyrkstuga där gårdens folk kunde bo i samband med kyrkhelger, marknader och ting."
En trevlig övernattning. Vi blev tilldelade påsar med frukost som vi åt i köket. Kändes lite som att förflyttas bakåt i tiden. Dessutom behövde vi inte gå någon längre sträcka för att komma hem. Vi satte oss i bilen och körde vidare. Var det verkligen bättre förr?
Kommentarer
Skicka en kommentar